fallback

Украинските и чуждестранните банки в Крим били затворени

Украинците не позволявали на мъже от Крим до 60-годишна възраст от полуострова да преминават границата, коментират очевидци

29.05.2014 | 16:20 Автор: Мариета Иванова

Всички украински и чуждестранни банки са затворени, докато руските банки все още не са отворили достатъчно свои клонове на Кримския полуостров, става ясно от коментар на анализатора на Bloomberg Television Райън Чилкот. Той споделя, че проблемите на Крим започват с това да стигнете до там.

„В най-тесния участък Кримският полуостров е отделен от Русия с широка малко над 3 километра водна ивица. Всички пътища, които минават през Украйна, са затворени. Ако изключим самолетите, единственият начин да стигнем от Русия до Кримския полуостров е да вземете този ферибот през Керченския проток. Това ще е така, докато Русия не построи мост през протока. Тези руснаци влизат на територия, която поне от правна гледна точна, е Украйна. Паспорт обаче не е нужен, тъй като за тях това е не е задгранично пътуване. След като Русия анексира тази територия, жителите на Крим донякъде са хванати в капан. Издаването на нов паспорт може да отнеме седмица, докато старите паспорти не са от голяма полза', коментира Чилкот.

Пред Bloomberg очевидци споделят, че украинците не позволяват на мъже на възраст между 18 и 60 години да влизат в Украйна, дори с украински паспорти, и ги определят като „терористи“.

Западни компании като  McDonald’s били опустели. Туристите са изправени пред изпитание да да посетят забележителностите на полуострова. Събиранията на мюсюлманите в региона били забранени. Въпреки всички неудобства след анексирането на Крим от Русия, повечето граждани на полуострова споделят, че „цената си заслужава“, става ясно от репортажа на Bloomberg.

 

fallback
Още от Свят
fallback