Днес е крайният срок, в който Украйна трябва да плати задълженията си към Газпром

Яценюк обяви, че Киев няма да плаща политически мотивираната висока цена на руския газ

29.05.2014 | 15:32 Редактор: Мариета Иванова
Днес е крайният срок, в който Украйна трябва да плати задълженията си към Газпром

Днес изтича срокът, в който Украйна трябва да плати задълженията си към Газпром. Дългът възлиза на 3,5 млрд. долара.

Очаква се днес Киев да заплати сума от 2 млрд. долара, както беше договорено на среща с посредничеството на ЕС на 26 май. До 7 юли пък трябва да бъде преведен транш от още 500 млн. долара.

Европейският комисар по енергетика Гюнтер Йотингер предложи първоначално да бъдат погасени 50% от задълженията, след което да се водят преговори за намаляване на цената на руския газ.

В Берлин украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че Киев няма да плаща политически мотивираната висока цена на руския газ и ще погаси задълженията си, когато тя бъде намалена. Яценюк изрази готовността на Киев да съди Газпром в Арбитражния институт на Стокхолмската търговска камара.

Още по темата

Еврокомисарят Йотингер също изрази надежда, че Москва ще намали цената и тя ще стане по-близка до пазарната.

„До момента ние доставяме газ на Украйна без да получаваме средства. Този газ е с размера на годишните доставки към страни като Полша. Тази ситуация не може да продължава вечно. Всеки разбира това. Надявам се да не се стига до ситуация, в която да сме принудени да изискваме предварително заплащане', заяви руският президент Владимир Путин.

Изчисленията на Газпром, ако Украйна не плати задълженията си, дългът ще нарасне до 5,2 млрд. долара до 7 юни.

„В случай, че не е на лице финансов трансфер до 10 часа сутринта на 3 юни, вторник, газовите доставки към Украйна ще бъдат намалени чувствително!“ заяви на свой ред изпълнителният директор на Газпром Алексей Милер.

В германската столица Яценюк проведе среща с германския канцлер Ангела Меркел, след която настоя Русия да контролира границите си и да не допуска терористи да преминават към украинската територия.

Междувременно новоизбраният украински президент Петро Порошенко обяви, че икономическата част от споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС ще бъде подписано веднага след встъпването му в длъжност.