Задържаният екип на ОССЕ в Донецк беше освободен

Друга група от 4 човека е задържана в Славянск

29.05.2014 | 14:58 Редактор: Мариета Иванова
Задържаният екип на ОССЕ в Донецк беше освободен

Екипът от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, който беше задържан от сепаратисти край Донецк и в чийто редици има двама българи, беше освободен. Наблюдателите вече са пристигнали в Донецк и от Организацията имат контакт с тях.

В същото време, друга група от 4 човека е задържана в Славянск.

Сепаратистите обявиха, че след като направят проверка на наблюдателите, ще ги пуснат по-късно през деня.

Екипът, в който участват българските дипломати беше задържан вчера за няколко часа, в които ОССЕ загуби контакт с тях. Този екип е бил съставен от 11 члена на Специалната мисия за наблюдение, които са пътували с три коли. Наблюдателите са били спрени в селището Маринка.

Вторият задържан екип се състои от четирима дипломати – естонец, датчанин, турчин и швейцарец. Народните власти в Славянск обявиха, че дипломатите ще бъдат подложени на проверка кои са, откъде са и какви са им задачите. Сепаратистите уверяват, че наблюдателите са на сигурно място и скоро ще бъдат освободени. Мотивът за задържането им е, че въпреки предупрежденията да не пътуват в областта, те са го направили.

Новоизбраният украински президент Петро Порошенко вече обяви, че Източна Украйна се контролира от бандити и мародери и обеща спешни мерки за овладяване на ситуацията. Миналият месец сепаратистите задържаха 7 наблюдатели от ОССЕ, преди да ги освободят. През април пък журналистът Симон Островски също беше отвлечен край Славянск.