Русия, Беларус и Казахстан подписват Договора за Евразийския икономически съюз

Трите държави се задължават да гарантират свободното движение на стоки, услуги, капитали и работници

29.05.2014 | 14:47 Редактор:
Русия, Беларус и Казахстан подписват Договора за Евразийския икономически съюз
Русия, Беларус и Казахстан подписват Договора за Евразийския икономически съюз

Русия, Беларус и Казахстан подписват Договора за Евразийския икономически съюз. Той ще влезе в сила от 1 януари 2015, когато ще започне да функционира митнически съюз между страните-членки. Следващата стъпка е създаването на единно икономическо пространство.

На срещата ще бъде планирано и бъдещото разширение на Евразийския икономически съюз, включването на Армения в него и изготвянето на пътна карта за изменяне на законодателството на Киргизстан, така че да отговаря на правилата на митнически съюз. Трите държави се задължават да гарантират свободното движение на стоки, услуги, капитали и работници; и да координират политиката си в областта на енергетиката, индустрията, земеделието и транспорта.

Най-големият общ пазар ще бъде формиран на територията на страни от Общността на независимите държави.

Договорът за Евразийския икономически съюз не съдържа клаузи по отношение на политическо, хуманитарно или каквото и да било друго съдействие между другите страни. Дейността на митниците в Евразийския икономически съюз няма да бъде регулирана от единен наддържавен орган. Те ще останат част от юрисдикцията на националните правителства, тъй като всяка от страните има своите специфични цели.

На наддържавно ниво ще се определят само основните методи на работа, а смесването на държавни органи в рамките на Евразийския икономически съюз засега не се обмисля.