fallback

Сноудън работил зад граница под прикритие

Бях обучен да бъда шпионин в традиционния смисъл на думата, заяви бившият агент на американските специални служби

28.05.2014 | 14:12 Автор: Мариета Иванова

Бившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън призна, че е работил зад граница като агент под прикритие. Така той опроверга твърденията на американските власти, че е бил само обикновен системен администратор. "Бях обучен да бъда шпионин в традиционния смисъл на думата: живеех и работех под прикритие в чужбина", споделя Сноудън в интервю за NBC.

Миналата година, когато Сноудън започна да предава на медиите сведения за водената от американското разузнаване глобална програма за следене, представители на администрацията на САЩ се опитаха за потушат скандала и твърдяха, че той не е заемал никаква висока длъжност в специалните служби. Те нарекоха Сноудън "обикновен системен администратор", а президентът на САЩ Барак Обама заяви, че "не планира да вдига изтребители, за да залови 29-годишен хакер".

Сноудън разказва пред телевизията, че е специалист в областта на компютърните технологии и е изпълнявал задачи в полза на правителството на САЩ на високо равнище, в това число в качеството си на таен агент на ЦРУ и АНС.

Освен това е изнасял лекции в контраразузнавателната академия на военното министерство. Цялото интервю с него, записано в Москва миналата седмица, ще бъде излъчено по NBC утре в 5 часа българско време.

Според правителството на САЩ вредата на националната сигурност на САЩ, нанесена от Сноудън, се оценява на милиарди долари. Експерти на Пентагона са стигнали до извода, че той е откраднал около 1,7 милиона секретни документа, отнасящи се не само до работата на специалните служби, но и до операции на всички видове въоръжени сили на САЩ. През август миналата година Сноудън получи временно убежище в Русия, след като престоя над месец в транзитната зона на московска аерогара. В САЩ са му повдигнати обвинения за разпространяване на секретна информация и го очаква дълъг престой зад решетките, ако се върне или бъде заловен.

 

fallback
Още от Свят
fallback