fallback

Европейските лидери започнаха консултации за бъдещите приоритети на ЕС

Европа трябва да осъзнае случилото се във Франция на европейските избори и да настоява за промяна, заяви Оланд

28.05.2014 | 12:54 Автор: Мариета Иванова

Европейските лидери поставиха началото на консултации за бъдещите "приоритети" на Общността.

След евровота, на който беше регистрирана надигаща се вълна срещу европейската бюрокрация, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви, че е получил "мандат" да провежда консултации с групите в Европейския парламент и с лидерите на съюза.

Европа трябва да осъзнае случилото се във Франция на европейските избори и да настоява за промяна. Такъв призив отправи на срещата на върха в Брюксел президентът Франсоа Оланд. Победата на крайнодесния „Национален фронт“ е проблем на цяла Европа, отбеляза политикът.

Обяснение за надигналата са вълна на евроскептицизма даде и британският премиер Дейвид Камерън. - "Европейският съюз стана твърде тромав, твърде авторитарен, твърде досаден", коментира той на срещата на европейските лидери.

По думите му резултатите от евровота са ясно послание, което не може просто да бъде пренебрегнато и отминато. Камерън призова ЕС да се съсредоточи върху растежа и заетостта, да действа на държавно равнище, когато е възможно и като съюз, когато е необходимо.

На свой ред германският канцлер Ангела Меркел потвърди подкрепата на ръководения от нея Християндемократичен съюз за кандидатурата на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Меркел обаче добави, че нито една партия няма мнозинство в новия европарламент.

Европейските лидери решиха да дадат на председателя на ЕС Херман ван Ромпой мандат да води консултации с ЕП за съставянето на новата Комисия и програмата й.

„Лидерите ми дадоха мандат да водя консултации от името на Европейския съвет. Възнамерявам да се свържа с председателите на новоучредени политически групи веднага, след като бъдат формирани, а председателите избрани. Ще имам двустранни разговори за това с членовете на Европейския съвет, включително относно бъдещите приоритети на Европейския съюз и стратегически дневен ред и ще докладвам на Европейския съвет“, заяви Ромпой.

На свой ред председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че Брюксел ще вземе мерки по отношение на проекта „Южен поток", така че да бъдат изпълнени всички европейски норми.

„По въпроса за енергийната сигурност ЕС трябва наистина да говори в един глас“, подчерта Барозу.

 

fallback
Още от Свят
fallback