Украйна поиска от Русия 1 млрд. долара за кримския газ

Русия вече поиска от Украйна да изплати дълга за доставка на газ през последните месеци

27.05.2014 | 14:39 Редактор: Мариета Иванова
Украйна поиска от Русия 1 млрд. долара за кримския газ

Украйна разчита да получи от Русия 1 милиард долара за използването на 2.2 милиарда кубически метра газ, собственост на компанията „Черноморнефтгаз“, заяви изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк. Компанията преминава към Русия, заедно с Крим през март 2014.

На един по-ранен етап „Черноморнефтгаз“ отрече претенциите на Украйна по повод обема на газа в подземното газово находище в Глебовка в Крим. По оценка на компанията, единствено  в това газово хранилище може да се съхрани 1.2 милиарда куб. метра, а по реално там има по-малко от 800 млн., пише Lenta.ru.

„Черноморнефтгаз“ се присъедини към украинската „Нафтогаз“, но след референдума за присъединяване на Крим към Русия предприятието беше национализирано. Миналата година производствения обем на компанията достигна 1.6 млн. куб. метра.   
Русия вече поиска от Украйна да изплати дълга за доставка на газ през последните месеци. Към началото на май общият обем на задълженията възлизаше на 3.5 милиарда рубли. Киев заяви, че е готов да върне дълга, но само при условия, че цената бъде намалена до нивото от първото тримесечие на тази година – или 268 долара за хиляда кубически метра газ срещу 485 долара сега.