Бъсеску: Румъния подкрепя без резерви Молдова за присъединяване към ЕС

Президентът на Румъния Траян Бъсеску с ексклузивно интервю за България он ер ТВ

27.05.2014 | 13:15
Бъсеску: Румъния подкрепя без резерви Молдова за присъединяване към ЕС

„Молдова е румънска земя. Де факто ние сме две държави и един народ. И по бреговете на Прут. Говорим един и същи език, имаме една и съща писменост, история, обичаи. Но с Молдова обединението може да стане в рамките на ЕС. Затова Румъния подкрепя без резерви всяко действие на Република Молдова за присъединяване към ЕС,”  заяви в специално интервю за България он ер президентът на Румъния Траян Бъсеску.

Ден след европейските избори румънският президент споделя пред Мартина Ганчева от България он ер възгледите си за развитието на румънската икономика, перспективите пред политическия живот в страната и кризата в Украйна.

Интервюто е направено в двореца Котрочен, край Букурещ, официалната резиденция на румънския президент, в която взема решения и посреща официалните си гости.

Международният редактор на България он ер Мартина Ганчева и операторът Тодор Тодоров са първият български екип, взел интервю от Траян Бъсеску след изборите.

Бившият капитан далечно плаване Бъсеску, известен с острия си език, има силната подкрепа на САЩ. След вицепрезидента Джо Байдън, следващата седмица ще посрещне шефа на Пентагона, министъра на отбраната на САЩ, Чък Хейгъл, с когото ще поздравят американските моряци на борда на военен кораб в Румъния и ще обсъдят въпроси по отбраната на НАТО.

Какво сподели пред камерата на Българиа он ер Бъсеску може да видите в сряда- 28 май от 21 часа в ефира на България он ер.