Евролидерите анализират резултатите от изборите за Европарламент

Премиерът Пламен Орешарски ще участва в извънредното заседание

27.05.2014 | 12:09 Редактор:
Евролидерите анализират резултатите  от изборите за Европарламент
Евролидерите анализират резултатите от изборите за Европарламент

Премиерът Пламен Орешарски ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Държавните и правителствените ръководители от ЕС се събират на работна вечеря, за да обсъдят резултатите от изборите. Основни акценти на разговорите са - голямата подкрепа за евроскептичните партии и изборът на председател на ЕК.

Основните резултати от гласуването за ЕП могат да се обобщят така: най-много места - около 205 - спечелиха консервативните партии, обединени в Европейската народна партия (ЕНП), а най-голям ръст отбелязаха партиите с антиевропейска ориентация.

Втората по брой депутати група в Европарламента е на Партията на европейските социалисти, която печели около 191 места. На трето и четвърто място остават либералите и Зелените.

Утвърдените европейски партии, които се нареждат на първите четири места, губят повече от 100 депутатски мандата в сравнение с последните избори. Според анализаторите това се дължи на еврокризата, на разместването на пластовете в няколко европейски държави и на възхода на крайните, популистки и евроскептични партии и лидери.

Избирателната активност в 28-те държави от ЕС отбеляза минимално покачване – 43,1% в сравнение с 43% на предишните избори. Повечето наблюдатели оценяват този факт като добра новина за Европа.