fallback

И Москва заяви готовност за диалог с новия президент на Украйна

Лавров предупреди властите в Киев да не възобновяват въоръжените операции срещу сепаратистите в Източна Украйна

26.05.2014 | 15:46 Автор: Мариета Иванова

Москва е готова за диалог с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция в Москва. Той предупреди властите в Киев да не предприемат стъпка за възобновяване на въоръжените операции срещу сепаратистите в Източна Украйна, тъй като това би било огромна грешка.  

Руският външен министър  посочи още, че ключът към разрешаването на кризата в Украйна е истинският диалог между Киев и проруските сепаратисти в източните региони, които се бунтуват срещу ръководството на страната.

„Както каза президентът Путин, ние ще уважим волята на украинския народ. Най-важното нещо, което властите трябва да направят е да се отнасят с уважение към своите съграждани. Вярвам, че Русия и Украйна не се нуждаят от посредници, за да се възстановят отношенията между двете страни“, заяви Лавров.

Коментарите му дават знак, че Кремъл поне засега приема президентските избори в Украйна. Дипломат номер едно на Русия не поставя директно под въпрос легитимността на изборите, на които милиони потенциални гласоподаватели на изток не упражниха правото си на глас. Лавров остави вратата отворена за такава критика като заяви, че кампанията не е преминала без проблеми.

Още по темата

„Както знаете не всички успяха да гласуват, не защото не искат, а защото не бяха осигурени нормални условия. Имаше случаи на сплашване, побой, палежи на къщи“, посочи руският външен министър.

По време на пресконференцията Лавров заяви още, че Москва би искала да види как Порошенко изпълнява обещанието си по време на предизборната кампания, а именно да спре военната операция в Югоизточна Украйна.

 

fallback
Още от Свят
fallback