fallback

Порошенко: Украйна е готова за преговори с Русия

Формат, който включва ЕС и САЩ, би допринесъл за по-висока ефективност, заяви пред Bloomberg новият украински президент

26.05.2014 | 15:10 Автор: Мариета Иванова

Украйна е готова за преговори с Русия, а формат, който включва ЕС и САЩ, би допринесъл за по-висока ефективност. Това заяви новият украински президент Петро Порошенко в интервю за Bloomberg Television.

Призив за диалог с Москва отправи и Виталий Кличко, който най-вероятно ще бъде следващият кмет на Киев. Всякакви разговори са по-добре от война, заключи лидерът на партия „Удар“.

С Кличко в Киев разговаря Райън Чилкот от Bloomberg:

Райън Чилкот:  Като боксьор, къде сме в мача за Украйна - на кой рунд сме?

Виталий Кличко: Първият рунд. Първия. Направихме първата, много важна крачка. Диктаторът си отиде, сменихме властта, избрахме легитимна власт, легитимен президент на Украйна. Искаме да изградим модерна, демократична, европейска страна, която се казва Украйна.

Райън Чилкот: Как трябва да се отнася сега Украйна с президента Путин?

Виталий Кличко: Трябва да говорим. Всякакви разговори са по-добри от война.

Ето и какво заяви и новият украински президент Петро Порошенко пред Чилкот:

Петро Порошенко: Трябва да намерим формат, който да ни помогне да решим дълъг списък проблеми с Русия и каква ще бъде формата и датата за това.

Райън Чилкот: Да се говори с руския президент ще помогне, нали?

Петро Порошенко: Мисля, че това е възможно, най-вероятно с американските и европейските партньори, защото ще бъде много по-ефективно.

Моята основна цел ще бъде модернизацията на страната. Изграждане на модерна съдебна система, създаване на нулева толерантност към корупцията. Моите партньори в чужбина би трябвало да видят тези неща съвсем скоро. Ако можем ефективно да ги покажем на инвеститорите, ще можем да привлечем преки чуждестранни инвестиции. Няма съмнение, че Украйна ще стане рай не само за украинците, но и за инвеститорите.

Това, от което имаме нужда спешно, сериозно и отчаяно, е много бързо подобряване на инвестиционния климат и преки чуждестранни инвестиции. Да изградим доверие - отношението между новия украински президент, новото правителство и инвеститорите, които да се чувстват удобно.

Райън Чилкот:  Възможно ли е това при боевете на Изток?

Петро Порошенко: Вие сте голям оптимист - не само е възможно, но и ще стане. 

Украйна е в състояние на война, тя е обект на агресия. Всяка нощ украинските войници дават живота си, за да възстановят реда и законността в Източна Украйна. Като президент и бъдещ главнокомандващ на украинските въоръжени сили ще направя всичко възможно да защитавам украинския народ и да възстановя сигурността и мира.

 

fallback
Още от Свят
fallback