ЕНП печели най-много места в Европейския парламент

Избирателната активност в цялата общност е малко над 43%

26.05.2014 | 13:27 Редактор: Мариета Иванова
ЕНП печели най-много места в Европейския парламент

Европейската народна партия печели първото място в изборите за Европейски парламент. По предварителни данни групата е събрала 212 мандата.

Спрямо предишния мандат ЕНП губи 62 мандата.

Групата на социалистите и демократите отново е втора, но със 185 депутатски места, което е с 10 места по-малко от предходния мандат.

На трето и четвърто място, каквито бяха и очакванията, остават Либералите и Зелените. Утвърдените европейски партии, които се нареждат на първите четири места, губят повече от 100 депутатски мандата в сравнение с последните избори. Според първите коментари това се дължи на еврокризата, на разместването на пластовете в няколко европейски държави и на възхода на крайните, популистки и евроскептични партии и лидери.

За големият победител на евроизборите могат да се приемат евроскептиците, които излизат като първа политическа сила в няколко държави-членки и като цяло отбелязват исторически възход. Предварителните резултати показват, че евроскептиците печелят 25% във Франция, 23% в Дания, 22% във Великобритания, 20% в Австрия, 15% в Унгария, 13% във Финландия и 12% в Гърция.

Все пак лидерът на Европейската народна партия с най-много гласове Жозеф Дол изрази задоволство от данните за избирателната активност при гласуването вчера на новия състав на Европейския парламент. Дол настоя, че Европарламентът трябва да обсъди най-напред кандидатурата за следващ председател на Европейската комисия на Жан-Клод Юнкер.

В Европейския парламент ще бъдат представени над 160 национални партии, а това означава, че картината ще бъде много пъстра, а сглобяването на коалиции – особено трудно. Това личи най-ясно в сегмента, който отбелязва най-висок ръст – антиевропейските и еврокритични партии. Те ще могат да разчитат на 80-90 мандата в бъдещия парламент, но разликата между гръцката „Златна зора”, която редица анализатори определят като неонацистка, и германската „Алтернатива за Германия”, която критично поддържа Евросъюза, е толкова голяма, че обща фракция не може да възникне.