fallback

Отчаяни украинци се струпват на жп гарите, други атакуват руска техника

Не са нанесени поражения по "Запорожката" АЕЦ

04.03.2022 | 13:53 Автор: Искра Ангелова

В ранните часове на днешния ден около 02:30 ч. Русия удари най-атомна електроцентрала в Европа - "Запорожката". При обстрела е поразен пететажният учебно-тренировъчен корпус, който се намира на територията на централата. Възникналият пожар вече е потушен. Не са нанесени поражения по ядрения комплекс и нито един от реакторите не е пострадал.

От украинската служба за инспекция на ядрените обекти са категорични - няма изтичане на радиация.

Централата съдържа шест от 15-те ядрени енергийни реактора в страната, според Международната агенция за атомна енергия. За няколко часа пожарникарите успяват да овладеят огъня. В 6:20 ч. той вече е потушен. Няма данни за загинали или ранени.

А украинският президент обвини Русия, че умишлено обстрелва атомна централа и призова европейските лидери да се събудят сега.

"Врагът не е загрижен за ядрената и радиационната сигурност. Русия е безразлична към човешкия живот на украинци, европейци и собствените им граждани", написа министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко.

"За първи път в историята на човечеството терористична държава извършва ядрен тероризъм. Трябва да спрем руските военни. Украйна има 15 ядрени блока, ако има експлозия - това ще бъде краят на всичко, краят на Европа", заяви Зеленски.

А след обстрела по централата, боевете в района са спрели. По-спокойна е била обстановката в големите градове Киев и Харков. Но отчаяни хора се струпват на жп гарите в опит да избягат от бомбите и страха от нова атака.

Югоизточният град Мариупол остава под украински контрол, но е обект на интензивни руски удари. Ракети са поразили жилищни сгради. Украинската армия съобщава за атакувана руска военна техника.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback