Столтенберг: Русия води безразсъдна война и създава новото нормално

Генералният секретар на НАТО заклейми ударите по атомната централа "Запорожие"

04.03.2022 | 12:30 Редактор: Теодора Патронова
Столтенберг: Русия води безразсъдна война и създава новото нормално

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заклейми ударите по атомната централа "Запорожие" тази нощ. Столтенберг и държавният секретар Антъни Блинкън направиха изявление преди началото на заседанието на министрите на външните работи на Алианса в Брюксел.

"Осъждаме нападенията над цивилни граждани. През нощта видяхме и съобщенията за нападения срещу ядрена централа. Това само показва безразсъдността на тази война, колко е важно тя да приключи, Русия да изтегли войските си и да се ангажира на добра воля с дипломатически усилия", заяви Йенс Столтенберг.

Русия разклати мира в Европа в мащаби, невиждани от Втората световна война и създаде новото нормално, при което основни принципи се оспорват чрез употребата на сила, каза още Столтенберг, цитиран от БНР.

"НАТО не е част от конфликта, той е отбранителен съюз и ние не търсим военен сблъсък с Русия. В същото време не искаме да има неяснота около нашия ангажимент да защитим всички наши съюзници. Затова увеличихме силите на Алианса в неговата източна част. Това е защитно присъствие“, подчерта той.

"Нашият алианс е отбранителен. Ние не търсим конфликт. Но ако конфликтът дойде при нас, ние сме готови за него. И ще защитаваме всеки инч от територията на НАТО", коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК