Ще изнася ли България ядрена енергия за съседните страни?

Гърция обсъжда дългосрочни договори със страната ни

04.03.2022 | 09:45 Редактор: Теодора Патронова
Ще изнася ли България ядрена енергия за съседните страни?

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви през декември миналата година, че Гърция няма атомни електроцентрали и никога няма да има такива. Така се очаква да остане. Но за да стане по-малко зависимо от доставчика на газ Русия, правителството в Атина преосмисля дългосрочната си стратегия в областта на енергийната политика.

И в нея ядрената енергия, която досега не е била част от гръцкия енергиен микс, би могла да играе важна роля. Понастоящем Гърция обсъжда дългосрочни договори за доставка на ядрена енергия със своята съседка България. Първата среща се състоя миналата седмица в официалната резиденция на Мицотакис, пише германският Handelsblatt.

Досега Гърция не е обявила официално преговорите. Но правителствени кръгове в Атина потвърждават пред Handelsblatt: "Има такива контакти". Сърбия и Северна Македония също се интересуват от внос на електроенергия от България, заяви българският министър на енергетиката Александър Николов пред парламента в София тази седмица. Това вероятно ще даде на България икономическа основа за изграждане и експлоатация на нова атомна електроцентрала.

През миналата седмица българска делегация, водена от министъра на финансите Асен Василев, пристигна в Атина, за да обсъди възможностите за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия. 

Процесът обаче ще е сложен и дълъг. Трябва да се изяснят сложни правни и икономически въпроси, като например цената, на която България ще доставя електроенергия на Гърция, и продължителността на планираните договори за изкупуване. Министърът на финансите Василев спомена за възможен срок на договора от 20 години. Предпоставка за това ще бъде изграждането на нови линии за високо напрежение между двете страни.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК