fallback

Петро Порошенко спечели изборите в Украйна

/обновена/

25.05.2014 | 20:26

Петро Порошенко победи на първия тур на изборите за президент на Украйна с 55,9%, по данни от екзитпола.

Втора остава бившият министър-председател на Украйна, Юлия Тимошенко с 12,9%, трети е депутатът от Радикалната партия, Олег Ляшко с 8%.съобщава АФП.

Официалните резултати от първия тур на изборите, чието провеждане бе блокирано в източната част на страната от сепаратистите, се очакват в понеделник, 26 май.

Порошенко ще трябва много динамично да си организира администрацията и да направи конституционната реформа, коментира в студиото на България он ер проф. Михаил Станчев от Харковския университет, гост в Денят он ер с Веселин Дремджиев.

Проф. Станчев очаква Порошенко да балансира между Русия и Запада, защото се радва на подкрепата и на двете страни - руският президент Путин още преди изборите даде да се разбере, че няма да подкрепи крайни националисти, но спомена три фамилии, сред които и Порошенко, с които Русия може да работи.

Националният екзитпол в Украйна се проведе от TNS в Украйна по поръчка на четири ТВ канала: ICTB, 1+1, ТРК Украина и Интера.

„Първата стъпка ще бъде насочена към прекратяване на войната. Ние ще начертаем пътя към обединена Украйна. 95% от украинците подкрепя европейския път“ – заяви Порошенко. Той не признава присъединяването на  Крим към РФ и референдумите в Източна Украйна.

 

 

 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback