Ксавие Лапер дьо Кабан: Европа трябва да е единна

И в Германия, и във Франция сме за една по-сила и по-развита Европа, заяви френският посланик в София

25.05.2014 | 18:18 Редактор: Мариета Иванова
Ксавие Лапер дьо Кабан: Европа трябва да е единна

Европа трябва да единна, коментира в предаването Boom& Bust френският посланик  в София Ксавие Лапер дьо Кабан. В отговор на въпрос коя е правилната визия за Европа той посочи, че в скоро време няма да се случи нито един от сценариите: за федерализация или за изграждане на единен пазар.

„Може би след 50 години ще има повече яснота. Политическата цел не е много ясна, но е ясно, че трябва да сме обединени”, коментира френският посланик.  

Той посочи, че след кризата Европа е много по-силна и добър пример за това е възстановяването на Гърция, Испания и Португалия.

Френският посланик коментира още, че не само българите усещат европейските институции далечни.

„Всички европейски граждани имат усещане, че европейските институции са много далече, но българите трябва да се чувствате по- близо, тъй като по брой евродепутати на глава от населението стоите по-добре, отколкото Франция, например”, заяви дьо Кабан.
В отговор на въпрос какви икономически мерки трябва да бъдат взети в бъдеще, френският посланик посочи, че банковият съюз е много важен, „защото ще има един регулатор за всички банки”.

Той посочи още, че депутатите в Европейския парламент се по-единни и търсят варианти за намиране на компромис. – „Не работят ляво срещу дясно. Всичките страни се опитват да намерят едно решение да се върви напред. В този смисъл депутатите се опитват да намерят една позиция и да бъдат силни”, коментира дьо Кабан.

На въпрос коя идея ще надделее дали по-консервативната за по-малко разходи на Германия или по-социалната и тази с повече разходи на Франция френският посланик в София посочи, че не трябва да се прави разграничение и че и двете са важни.
„И в Германия, и във Франция сме за една по-сила и по-развита Европа”, коментира още дьо Кабан.

Според него идеята за социалната държава няма да умре и затова са показателни страни като Австрия и Дания, където има голям БВП на глава от населението и в същото време добре развита социална политика.