Христос Мурутис: Гърците са по-активни по европейските въпроси в сравнение с българите

Гърция можеше по-добре да използва средствата и познанията, получени от ЕС, смята предприемачът

25.05.2014 | 17:30 Редактор: Мариета Иванова
Христос Мурутис: Гърците са по-активни по европейските въпроси в сравнение с българите

Разговорите за бъдещето на Европа са много по-активни в Гърция, отколкото в България, включително и в социалните мрежи, коментира в предаването Boom&Bust предприемачът Христос Мурутис.

„В България хората са много по- пасивни по отношение на европейските въпроси. България беше много активна за присъединяване към ЕС, но не и сега”, коментира Мурутис. По думите му по тази причина избирателната активност у нас няма да  е особено висока днес, докато според него в Гърция повече от половината на имащите право на глас ще отидат до избирателните урни.

Мурутис подчерта още, че от присъединяването си към ЕС през 1981 Гърция е получила много. За съжаление обаче според него страната не е успяла да се възползва максимално не само от получения капитал, но и споделеното ноу-хау, стратегическо мислене и т.н. В подкрепа на изказването си той посочи, че ако европейските средства, получавани от ЕС не са били насочвани към раздуване на държавния сектор, „ако тогава имаше по-силни механизми, които има сега и имаше повече контрол върху самите нови държави, Гърция можеше да е като Швейцария или като Дубай, със 100- 200 хиляди държавен апарат и много по-голямо предприемачество”, коментира експертът.