fallback

Украинците воюват смело, но отстъпват пред руснаците, войната щяла да продължи 15 дни

Одеса, където има много бесарабски българи, също става гореща точка

03.03.2022 | 13:59 Автор: Искра Ангелова

Русия отново засилва атаките си по ключови украински градове, както и по цивилни цели на фона на очаквания днес втори кръг от преговори. Те ще са отново в Беларус, но близо до полската граница и се очаква да започнат в ранния следобед.

16 000 чуждестранни доброволци са влезли в Украйна, за да се включат в отбранителните действия, съобщи президентът Зеленски. Кремъл пък похвали руските войници и ги нарече, "герои, които ще останат в историята".

Украинската страна призна, че важният черноморски град Херсон е изцяло превзет. Под контрола на руската армия е и още един град - Балаклия, край Харков. Силни експлозии и в Киев, но столицата остава под украински контрол. Одеса, където има много бесарабски българи, също става гореща точка.

Жителите на Мелитопол пък се опълчиха лице в лице на руските военни. Един милион души вече са избягали от Украйна в съседни страни, сочат данните на ООН.

А снощи общото събрание на организацията осъди с огромно мнозинство действията на Москва и прие резолюция за спиране на военните действия. Украйна разполага с американски документи, според които войната ще продължи 15 дни.

С вдигането на нощта жителите на 30-хилядния град Балаклия видяха руски танкове по улиците. В Изюмския район, където се намира градът, са нанесени и удари по жилищни сгради. Властите казват, че има цивилни жертви, сред които и деца.

Удари са нанесени и във втория по големина град Харков, който се намира на около 2 часа от Изюм. А в превзетия в сряда Херсон, който даде десетки жертви, руската армия е наложила полицейски час.

"Днес в общината имаше въоръжени посетители. Не им обещах нищо, само да не стрелят по хората. В резултат има полицейски час от 20:00 до 06:00. Знамето над нас е украинско", каза кметът на Херсон Игор Колихаев.

В града ще бъде разрешено да влизат коли с храна и лекарства. Одеса и целият регион тази нощ 2 пъти бяха огласяни от сирени, като предупреждение за въздушна атака. В очакване на бомбардировка местни медии съобщават за 4 големи десантни кораба и два ракетни катера на руските военноморски сили. Това казали от Генералния щаб на украинската армия.

А жителите на Мелитопол, който е в югоизточната част на Украйна, излязоха на протест срещу руската инвазия. Местните на южния град Енергодар се събраха пред местната електроцентрала, за да не допуснат руските сили да поемат контрол над нея.

Силни експлозии през нощта и в Киев. Столицата официално е под украински контрол. До железопътната гара, шанс на хиляди за спасение от града, е имало взрив на свалена руска ракета. 

Китното предградие Ирпин също е унищожено. В северния град Чернигов украински власти съобщиха, че болница е била ударена от две крилати ракети. Президентът Володимир Зеленски призова гражданите да направят всичко възможно, за да се противопоставят на руската окупация.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback