Какво очакват германците от ЕП

Кор. на Доника Денева от Берлин

25.05.2014 | 13:39
Какво очакват германците от ЕП

Рекордно ниска избирателна активност очакват в Германия, съобщи от Берлин за България он ер Доника Денева.
Избирателната й секция сутринта е била празна, въпреки че е в оживен берлински квартал, съобщи Денева за Петя Стефанова в новините на България он ер в 12ч.

На 25 май 2014 в Берлин се провежда и местен референдум за бъдещето на старото летище Темпелхоф.

За пръв път в Германия се очаква избирателната активност да падне под 40%.

На първите европейски избори през 1979 в Германия са гласували над 66%. Постепенно процентът пада. Така погледнато Европа губи от емоционалния си капитал, специално тук, в Германия, каза Денева.

Има много теории за причините за това, една от които е че Европа се приема като даденост. Повечето германци са изключително позитивни към европейскатат идея.
Те обаче не отиват за гласуват, защото ЕС се отчеждава от хората, става все по-абстрактен и добира вицето на сложна конструкция, която хората не разбират и няма отношение към проблемите им.


В Германия се говори за нова порода европейци, които са фенове на ЕС, поддържат европейската идея, но не ходят да гласуват като критика към нарастващата бюрокрация в ЕС. Те искат повече порзрачност.

В Германия тази година за пръв път е премахната 3% бариера за влизане в ЕП. Това ще вкара много малки партии за пръв път в парламента. Може за пръв път да видим партии като Градската партия, поддръжници на животните, на Библията, шоупартии. Но и евроскептици и крайнодесни  като Алтернатива за Германия и дори германската Националдемократична партия, срещу която в момента има процес срещу забраната й.

Още по темата

Цялата кореспонденция Доника Денева от Берлин за новините в 12ч. на България он ер - във видеото.