Гърците у нас гласуваха още на 24 май

25.05.2014 | 13:27 Редактор: Ирина Георгиева
Гърците у нас гласуваха още на 24 май

Гърците у нас също дадоха своя вот за ЕП в гръцкото посолство, само че на 24 май 2014.

Техният вот ще бъде отнесен в Гърция на 25 май, когато едновременно се провеждат общински и европейски избори.

Повечето гърци, пребиваващи в България са решили да се приберат в родината си, за да гласуват на място, вместо в посолството.

Без напрежение се премина изборният ден в гръцкото посолство преди силното земетресение. Според гръцкото законодателство гласуването е задължително, но ако разстоянието до избирателната секция е по-голямо от 200 километра, гръцките граждани могат и да не гласуват. Основната битка е между лявата партия Сириза и управляващата в момента формация Нова демокрация. Изборната бариера за влизане в ЕП е 3%. Южната ни съседка трябва да излъчи 21 представители в ЕП. Изборите в Гърция се провеждат по железни правила, заяви Продрауос Щатхопаулос, ръководител на локалната избирателна секция в София.

"Пропагандата ден преди реалните избори е забранена, в София гласуваме ден по-рано, защото бюлетините трябва да бъдат транспортирани в Гърция", каза Щатхопаулос.

Посланикът на Гърция у нас Димостенис Стоидис заяви пред България он ер, че е необходим нова визия за по-добра Европа, повече социални мерки и решение на проблема с безработицата.

"Дали тези избори са тест за настоящото правителство в Гърция? Определени политически сили в Гърция, а и в други страни смятат, че тези избори могат да своеобразен референдум. но това зависи от разликата в резултатите на основните партии на изборите. Ако разликата е голяма, това може да се тълкува от определени партии като необходимост от промяна в политиката" - каза посланик Стоидис.

Още по темата

 

Посланик Стоидис подчерта, че настоящото правителство е постигнало определени постижения в икономическата сфера.

Само преди ден Fitch повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция от В- до В със стабилна перспектива. И в Гърция и тук, гърците се надяват ситуацията в тяхната страна да се подобри и да бъдат прекратени рестриктивните мерки, които наложи ЕС над страната им.