fallback

Със сълзи на очите жените си оставят мъжете в Украйна, руски военни се разкайват

Нито един голям град не е превзет

28.02.2022 | 13:50 Автор: Искра Ангелова

Докато на беларуско-украинската граница се водят преговори, вторият по големина украински град Харков продължава да е под непрекъснат обстрел. Десетки са загиналите и ранените, съобщават украинските власти. 

На петия ден от войната в Украйна, град Бердянск е под руска обсада. Взривове и сирени отекнаха в Киев, Харков, Одеса и Чернигов. В столицата комендантският час приключи в 08:00 ч. Опашки от хора се вият пред магазините.

Властите съобщиха, че руски екстремист е застрелял мъж в Бердянск, защото е отказал да му даде телефон. В Бердянск, пленени от руски войски, изпяха украинския химн точно пред военната техника.

Нито един голям град обаче не е превзет. Киев, Харков, Мариупол, Чернигов са защитени от украинската армия и удържат контрола. Рано сутринта обаче отново се чуха взривове в столицата Киев и град Харков. Хората прекараха поредна нощ в бомбоубежищата.

Град Чернигов, който се намира в в североизточната част на страната, беше изправен пред тежък обстрел от руски войски през нощта, но засега остава под украински контрол. Ракета е поразила жилищна сграда в центъра на града. Избухнал е пожар и пламъци са обхванали два етажа. Има пострадали. През нощта снаряди падаха и в град Житомир.

Дълги опашки се извиват пред местата за вписване на военни, за да се включат в битката за защитаване на родината. Емоционални кадри показват как съпругите им и децата изпращат смелите си мъже на фронтовата линия.

Украинската армия удържа контрола над Киев. В столицата комендантският час е отменен. Супермаркетите работят, а пред тях се вият опашки. Кметът Виталий Кличко обаче предупреди гражданите за опасност от улични боеве и призова да се излиза по улиците само за покупки.

Руското министерство на отбраната призна, че силите му са претърпели загуби по време на инвазията си в Украйна. В социалните мрежи се появиха видеоклипове на руски военни, които доброволно се предават на Украйна. И се разкайват, че убиват невинни хора.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback