Великобритания забранява на най-големите руски банки да извършват плащания в лири

ЕС прие безпрецедентен пакет санкции срещу Русия

25.02.2022 | 18:20 Редактор: Теодора Патронова

Европейският съюз обяви прие нов пакет от санкции срещу Москва. Те обхващат финансовия сектор, енергетиката и транспорта, стоките с двойна употреба, както и визовата политика. Засегнати са много големи руски компании и близо 70 процента от банките. Това са най-строгите мерки, налагани някога в Общността.

Единодушно, 27-те държави членки наложиха безпрецедентен пакет санкции срещу Русия. Масирани и болезнени - така председателят на Комисията описа мерките срещу Москва.

"Този пакет включва финансови санкции, които спират достъпа на Русия до най-важните капиталови пазари и е насочен срещу 70% от руския банков пазар. Но също и към ключови държавни компании, включително в сферата на отбраната. В енергийния сектор нашата забрана за износ ще засегне петрола и ще направи невъзможно Русия да модернизира петролните си рафинерии, приходите, от които през 2019 г. са в размер на 24 млрд. евро. Путин се опитва да подчини приятелска европейска държава. Насила опитва да преначертае картата на Европа", подчерта Урсула фон дер Лайен.

Евролидерите възложиха на Европейската комисия да подготви и санкции срещу Беларус, както и мерки за извънредни ситуации, включително в областта на енергетиката.

"Санкциите са насочени и срещу Беларус, който е съучастник на руския режим. Франция ще продължи да играе изцяло ролята си на гарант за съюзниците от НАТО, като изпрати в Естония нов контингент, като ускори участието си в еърполисинга над небето на Прибалтика от март и също така ще ускори разгръщането на войски в Румъния", изтъкна френският президент Еманюел Макрон.

Засега Русия няма да бъде изключвана от междубанковата система за транзакции SWIFT, за което настояваха някои държави, но други като Германия и Италия - бяха против. И още - в новия списък от санкционирани физически лица не е Владимир Путин. Дипломатически източници обясняват - по този начин вратата за преговори остава отворена.

Строги санкции наложи и Великобритания. Страната забрани на двете най-големи руски банки да извършват плащания в британски лири и долари.

"Налагаме най-строгите санкции, които някога е виждала Русия. На върха на тези финансови мерки в пълна координация със Съединените щати и Евросъюза ще въведем нови търговски рестрикции и контрол върху износа за Русия", каза министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън.

Единствената руска авиокомпания която лети до Острова - националният превозвач "Аерофлот" няма да може да каца на английските летища. А собственикът на British Airways и испанския превозвач "Iberia", обяви, че пренасочва полетите далеч от руското въздушно пространство. В отговор Русия отговори, че ограничава своето въздушно пространство за Великобритания. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК