fallback

Украински журналист: Наши войници отказаха да се предадат, бяха разстреляни

"Хората споделят, че не могат да изоставят своите домашни любимци", сподели Олексий Юрин

25.02.2022 | 18:57 Автор: Искра Ангелова

Всяка война обръща хода на историята и за секунди променя живота на хората. Пред Новините ON AIR говори украинският журналист Олексий Юрин, който се опитва да запечата ужаса от руската инвазия.

"Войната не започна вчера. Тя започна преди 8 години. Ние бяхме подготвени за нея. Непрекъснато ни беше повтаряно, че война може да избухне във всеки един момент. Но за нас, украинците, е малко трудно да го разберем, защото за нас войната приключи преди 70 години и нашите баби и дядовци са ни разказвали за нея", каза Юрин.

Звукът на разрухата събужда милиони украинци в ранната утрин на 24 февруари. В Чераси, град с 150 000 жители, на около 200 км от столицата Киев, Олексий Юрин разбира от Facebook, че родината му е нападната. Други нямат този късмет. Първата им среща с новата реалност е грохотът от прелитащите ракети.

Според Олексий в генетичния код на украинците е заложено да защитават своята страна. В момента много от тях – и мъже, и жени, се въоръжават доброволно - само срещу документ за самоличност.

Сред тях е и кметът на Киев, световният шампион по бокс Виталий Кличко.

"Много мъже се присъединиха към така наречените групи за териториална отбрана. И много смели жени застанаха до тях", коментира журналистът.

Войната разделя, но и обединява. През последните 24 часа Олексий е свидетел на това как всички загърбват различията си в името на общата кауза - "Битката за Украйна".

"Нямаме избор. За Русия това е въпрос на политически интерес. За нас е въпрос на живот или смърт. За това трябва да се изправим и да оцелеем. Бях много впечатлен, когато видях опашките пред зоомагазините. Хората споделят, че не могат да изоставят своите домашни любимци. Един мой приятел ми каза: "Не мога да замина, защото имам куче и котка. Как да го направя?", сподели Олексий Юрин.

Самият той е изпратил близките си в съседно село, където са в относителна безопасност. Не говори за тях, но дава за пример 13 войници, охраняващи малкия Змийскии остров в Черно море, които отказали да се предадат и са били разстреляни от вражеските фрегати.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback