ЕС с трети пакет от санкции - замразява активите на Путин и Лавров

Работи се и по други елементи от третия кръг санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна

25.02.2022 | 15:47 Редактор: Жаклина Иванова
ЕС с трети пакет от санкции - замразява активите на Путин и Лавров

Държавите от ЕС са се споразумели да замразят активите на руския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров, твърди официален източник. Това е договорено при изпълнението на решенията от специалната среща на върха на ЕС в четвъртък вечерта, каза той.

Освен това служител на ЕС заяви пред агенция Ройтерс, че се работи по други елементи от третия кръг санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

"Действаме възможно най-бързо", каза служителят.

Той добави, че ЕС би могъл да се насочи и към много други олигарси.

Малко преди това украинският президент Владимир Зеленски се оплака от неадекватния европейски отговор на руските нападения в Украйна.

"Европа е достатъчно силна, за да спре тази агресия. Те все още могат да спрат тази агресия. Те трябва да действат бързо", подчерта той.

Трябва да се обсъдят всички санкции - от забрана за влизане на руснаци в държави от ЕС до изключване на Русия от международната платежна система и петролно ембарго, съобщи германската NTV.

Говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт заяви в Берлин, че консултациите на специалната среща на върха на ЕС в четвъртък вечерта са отнели толкова време, за да се обсъди съвместна оценка на ситуацията.

Все още не е подготвен трети пакет от санкции, каза той.

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн също заяви, че изключването на Русия от международната платежна система Swift може да бъде включено в дневния ред на третия пакет.

Третият кръг ще засегне и финансовия и енергийния сектор на Русия, заяви представителят на ЕС, без да уточни допълнителни подробности.

Запитан дали ще бъде спрян вносът на въглища от Полша и други държави от ЕС от окупирания от Русия регион Донбас в Източна Украйна, служителят изтъкна, че балтийските държави са повдигнали въпроса по време на разговорите между 27-те лидери на ЕС в четвъртък вечерта.

"Те обсъдиха как да се откажем от това постепенно", каза служителят, цитиран от БГНЕС.

Говорителят на Министерството на икономиката в Берлин също заяви, че се обмисля как да се намали високият дял на руските вносни въглища.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
браво
преди 2 години
Ще им забранят да играят в казината в Монако и да си купуват диаманти....Много ще ги заболи! Сигнализирай за неуместен коментар