Байдън: Нашите войски няма да влязат в Украйна, Путин е агресор!

Той обяви санкции и прекратяване на експорта към Русия

24.02.2022 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова

Нашите войски няма да влязат в Украйна, няма да се бият в Украйна. Но САЩ ще защитят всеки сантиметър от територията на НАТО. Ще спазим нашите ангажименти по член 5. Това заяви американският президент Джо Байдън в обръщението си към нацията тази вечер.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови санкции срещу Русия в отговор на инвазията в Украйна, включително замразяване на активи на четири големи банки и прекратяване на износа на високотехнологични продукти за страната.

"Това ще наложи сериозни разходи за руската икономика, както незабавно, така и с течение на времето", каза Байдън.

Той каза, че стъпките, наложени в координация с Европа, ще блокират водещите руски банки от финансовата система на САЩ и ще "прекъснат повече от половината от високотехнологичния внос на Русия".

Към момента не е на дневен ред изключването на Русия от платежната система SWIFT, но това винаги може да се направи, допълни Байдън.

Байдън наложи рестрикции и на капитала и дълга на 13 "от най-критично важните" руски предприятия и други субекти като "Сбербанк", "Газпром" и "Транснефт". Все пак Вашингтон оставя вратата отворена и за допълнителни санкции при нужда. Джо Байднън не изключи и санкции срещу самия руски президент. 

След нахлуването на Русия в Украйна Владимир Путин ще стане "парий на международната сцена", заяви още президентът на САЩ, като добави, че "не планира" да разговаря с руския лидер.

"Всяка нация, която се съобразява с грубата агресия на Русия срещу Украйна, ще бъде опетнена от асоциацията за това", заяви Байдън в Белия дом.

Нахлуването на Русия "никога не е било свързано с истинска загриженост за сигурността от тяхна страна", добави Байдън. "Винаги е ставало дума за открита агресия, за желанието на Путин за империя с всички необходими средства и на всяка цена".

"Путин отхвърли всяко честно усилие на САЩ и нашите партньори в НАТО да се реши проблемът с диалог. Седмици наред предупреждавахме, че ще се случи именно това и то става точно така, както го предсказвахме. Руското правителство предприе кибератаки срещу Украйна, видяхме странни, налудничави твърдения, че Украйна ще започне война срещу Русия, че е готова да използва химически оръжия, че подготвя геноцид. В момента, в който Съветът за сигурността на ООН се събра, за да вземе решение и да предотврати война, Путин обяви война", заяви Байдън.

"Ние се отнесохме прозрачно към света, разкрихме доказателства за неговото поведение", допълни президентът на САЩ.

"Путин е агресорът, той избра пътя на войната и сега той и неговата страна ще понесат последствията. Обявявам нови санкции, това ще понесе сериозни загуби за руската икономика. Искам да го кажа ясно - САЩ не правят това сами. 27 членове на ЕС, включително Канада, Нова Зеландия... Срещнахме се с лидери от Г-7 и при пълна солидарност решихме да ограничим способността на Русия да финансира своята военна машина, ще ограничим и тяхната способност да действат в икономиката на 20 век, която е икономика на високите технологии. Ние санкционираме руските банки, основните активи на 4 руски банки в САЩ ше бъдат затворени. Добавяме имена на хора от руския елит, членове на техните семейства, това са хора, които лично се възползват от политиката на Кремъл и те трябва да понесат и страданието, категоричен е Байдън.

"Утре НАТО ще проведе среща на високо равнище, за да препотвърдим нашата солидарност и да набележим следващите стъпки и всички аспекти на будещите действия", допълни той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК