fallback

Щетите от наводненията в Сърбия и Босна многократно надхвърлят размера на международната помощ

В страните от Западните Балкани, засегнати от тежки наводнения, вече изчисляват размера на щетите

22.05.2014 | 15:10 Автор: Ирина Георгиева

В страните от Западните Балкани, засегнати от тежки наводнения, вече изчисляват размера на щетите. По предварителни очаквания те ще бъдат многократно по-големи от размера на международната помощ. В сръбската столица Белград ще се проведе международна донорска среща за събиране на помощи за справяне с последиците от катастрофалните наводнения.

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че щетите от бедствието за страната му ще надхвърлят 1,5 млрд. евро.  В такъв случай международната помощ ще покрие едва 20-25% от всички необходими средства за възстановяване. Разрушени са 3500 км от пътната мрежа. 1/3 от жп линиите са затворени.

Що се отнася до Босна, очакваните щети са за стойности над 1,3 млрд. евро, по оценка на Investment Group. Засегнати пряко са 4 млн. души.

Според еврокомисар Кристалина Георгиева то трябва задължително да бъда направено с мисъл и за бъдещето, и да бъдат взети предпазни мерки, които да ограничат евентуални стихии в бъдеще.

„1 евро, 1 босненска конвертируема марка, 1 долар, една йена, инвестирани в првенция от природни бедствия, спестява между 4 и 7 пъти повече във формата на разрушения и щети, когато бедствието се случи. Аз не се сещам за много инвестиции, които носят възвращаемост между 400 и 700%.”

Нивото на водите постепенно спада, дори в най-засегнатите градове като сръбския Обреновац. На лице обаче е нова тревога – заради горещите температури, лекарите се притесняват от зараждането на болести и вируси. Добрата новина е, че електроцентралата Никола Тесла край Обреновац вече е вън от опасност.

Всички в Сърбия, Босна и Хърватия гледат с тревога към прогнозите за времето. Очаква се нова серия валежи  на 23 май, които обаче няма да бъдат толкова силни, както тези от преди няколко дни.

 

fallback
Още от Свят
fallback