Щетите от наводненията в Сърбия и Босна многократно надхвърлят размера на международната помощ

В страните от Западните Балкани, засегнати от тежки наводнения, вече изчисляват размера на щетите

22.05.2014 | 15:10 Редактор: Ирина Георгиева
Щетите от наводненията в Сърбия и Босна многократно  надхвърлят размера на международната помощ

В страните от Западните Балкани, засегнати от тежки наводнения, вече изчисляват размера на щетите. По предварителни очаквания те ще бъдат многократно по-големи от размера на международната помощ. В сръбската столица Белград ще се проведе международна донорска среща за събиране на помощи за справяне с последиците от катастрофалните наводнения.

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че щетите от бедствието за страната му ще надхвърлят 1,5 млрд. евро.  В такъв случай международната помощ ще покрие едва 20-25% от всички необходими средства за възстановяване. Разрушени са 3500 км от пътната мрежа. 1/3 от жп линиите са затворени.

Що се отнася до Босна, очакваните щети са за стойности над 1,3 млрд. евро, по оценка на Investment Group. Засегнати пряко са 4 млн. души.

Според еврокомисар Кристалина Георгиева то трябва задължително да бъда направено с мисъл и за бъдещето, и да бъдат взети предпазни мерки, които да ограничат евентуални стихии в бъдеще.

„1 евро, 1 босненска конвертируема марка, 1 долар, една йена, инвестирани в првенция от природни бедствия, спестява между 4 и 7 пъти повече във формата на разрушения и щети, когато бедствието се случи. Аз не се сещам за много инвестиции, които носят възвращаемост между 400 и 700%.”

Нивото на водите постепенно спада, дори в най-засегнатите градове като сръбския Обреновац. На лице обаче е нова тревога – заради горещите температури, лекарите се притесняват от зараждането на болести и вируси. Добрата новина е, че електроцентралата Никола Тесла край Обреновац вече е вън от опасност.

Всички в Сърбия, Босна и Хърватия гледат с тревога към прогнозите за времето. Очаква се нова серия валежи  на 23 май, които обаче няма да бъдат толкова силни, както тези от преди няколко дни.