До 1 г. след преболедуване има риск от усложнения от Ковид-19

Те се наблюдават дори при хора, които са изкарали леко коронавируса

22.02.2022 | 22:31 Редактор: Ваня Кузманова
До 1 г. след преболедуване има риск от усложнения от Ковид-19

SARS-CoV-2 в началото на пандемията се появи като респираторен вирус, предизвикващ асимптоматични или леки форми на инфекция при 80% от пациентите. Все пак вирусът може да доведе до развитие на сериозни и тежки форми на заболяването при пациенти от рисковите групи, които са със затлъстяване, диабет или в напреднала възраст.

Често пациентите развиват продължителен Ковид-19. В тези случаи е установено, че те продължават да изпитват симптоми, дори няколко месеца след заразяването.

Може ли Ковид-19 да има характеристики на хронично заболяване?

При много от пациентите има дългосрочни последици и усложнения, които се наблюдават дори при тези, които са развили лека форма на заболяването. Скорошно проучване е показало, че инфекцията със SARS-CoV-2 е свързана с повишен риск от сърдечен арест и инсулт до една година след заразяването. Проучване, публикувано в British Medical Journal, подчертава, че последствията върху психичното здраве също се наблюдават до една година след инфекцията.

Усложнения се появяват дори след леки форми на заболяването

Установено е, че пациентите, които са имали нужда от хоспитализация в звено за интензивно лечение, са имали най-сериозни последици върху психичното здраве.

Авторите са наблюдавали значително повишен риск от усложнения за психичното здраве при пациенти, хоспитализирани за Ковид-19, в сравнение с пациенти, хоспитализирани за тежък грип или по друга причина. Освен това, тези последствия и усложнения са наблюдавани и при пациенти, които са развили лека форма на заболяването. Това не е просто респираторен вирус. Ако симптомите се фокусират върху дихателната система в началото на инфекцията, става ясно, че SARS-CoV-2 е в състояние да причини увреждане и на много други органи.

Трябва ли страната ни да премахне Ковид ограниченията?

Да! Веднага да отменят всички мерки, да премахнат и "зеления сертификат".
73%
Да, но поетапно и внимателно. Мерките трябва да са обвързани с броя на заразените и хоспитализираните.
12%
Не! В никакъв случай не трябва да разхлабват мерките, за да не се стига до нов бум на заразените.
5%
Мерките са прекалено либерални и трябва да бъдат затегнати още, за да решим окончателно проблема с коронавируса.
4%
Мерките трябва да бъдат премахнати, когато 2/3 от българите се ваксинират.
6%
Общо 1711 гласа

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК