fallback

Байдън с първи коментар: Путин постави началото на руска инвазия в Украйна

САЩ ще изпратят допълнителна военна помощ на Киев

22.02.2022 | 22:01 Автор: Елеонора Танева

Американският президент Джо Байдън с първи коментар във връзка със ситуацията в Украйна след решението на Путин да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики. 

"Това е началото на руска инвазия в Украйна", заяви Байдън, цитиран от Би Би Си.

От думите му стана ясно, че САЩ ще изпратят допълнителна военна помощ на Украйна.

Американският президент очерта и редица санкции, които ще наложи на Русия. Те обхващат руски финансови институции, суверенния дълг и членове на руския елит и техните семейства. Санкциите ще засегнат и руските държавни облигации и ще бъдат още по-тежки, ако Русия продължи "агресията" си, каза американският президент.

Япония също ще наложи санкции на Русия заради действията ѝ. Те предвиждат включително забрана за емитиране на руски облигации в Япония и замразяване на активите на определени руснаци.

По-рано Брюксел също нанесе удар по икономиката на Русия и руски депутати. 

Под ударите на ограниченията попадат 351 депутати от Държавната дума на Русия, гласували за признаването на Донецката и Луганска народна република. Същото важи и за 27 души и дружества, които имат роля за подкопаването или заплахата за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Санкциите включват забрана за влизане на територията на Европейския съюз и замразяване на активите им в европейски банки. Те ще засегнат възможностите на Руската федерация и правителство за достъп до капиталите и финансовите пазари и услуги на Общността. Президентът Владимир Путин не е сред санкционираните.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback