fallback

ЕС е осигурил газ за близките месеци, ако Русия спре доставките

"ЕС вече няколко години работи върху диверсификацията на доставките на енергия", каза еврокомисарят по енергетиката

21.02.2022 | 17:00 Автор: Жаклина Иванова

Европейският съюз е осигурил газ за близките месеци, в случай на прекратяване на доставките от Русия, заяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсов в интервю за испанския вестник "El Confidencial".

"Европейският съюз вече няколко години работи върху диверсификацията на доставките на енергия", подчерта тя, признавайки, че ЕС, както и по-рано, е силно зависим от газа, голяма част от който внася.

"Ние диверсифицирахме доставките си по тръбопроводите, например през Южния газов коридор и връзката "Медгаз" с Алжир. Инвестирахме значителни средства в терминали за втечнен природен газ, които предлагат много по-гъвкав начин за транспортиране на газ до мястото, където е най-необходимо", уточни Симсон.

Вносът на втечнен газ през януари достигна рекордни нива, а основен доставчик беше САЩ, отбеляза тя.

"През последните няколко седмици бях в постоянен контакт с партньорите от цял свят, от Норвегия до Катар, Египет и САЩ, за да осигурим варианти за допълнителни доставки на газ", подчерта еврокомисарят.

Въпреки че запасите са по-малки от обичайното за тази част на годината, "имаме значителни запаси от газ в хранилищата, за да покрием търсенето до края на зимата", допълни Симсон.

Мнението на ЕК по "Северен поток-2" не се е променило. Това не е проект от общоевропейски интерес и не е в полза на диверсификацията на доставките на газ, каза еврокомисарят.

Ролята на ЕК е след пускането в експлоатация на газопровода да осигури функционирането му в съответствие с основополагащите принципи и международното енергийно право, заяви Симсон, цитирана от БГНЕС.

Държавите членки на ЕС трябва да инвестират средства във възобновяеми източници на енергия, за да се намали зависимостта от руския газ, подчерта еврокомисарят.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback