fallback

Замърсяването в градовете нанася огромни щети на обществото: ОИСР

21.05.2014 | 17:49

Смъртните случаи, предизвикани от замърсяването на въздуха нанасят вреда на обществото, съобщава ОИСР.

 

Замърсяването на въздуха коства на развитите икономики и Китай и Индия 3.5 трлн долара на година под формата на преждевременна смърт или заболявания. Цената ще расте, ако правителствата не вземат мерки за овладяване на емисиите СО2 от автомобилите, заключава докладът на ОИСР.

 

В страните-членки на организацията, около половината щети са свързани с транспортните разходи, като най-вредни емисии излъчват автомобилите на дизел. Емисиите от трафика е нарастваща заплаха за градовете на Китай и Индия, където броят на автомобилите по пътищата устойчиво расте, въпреки усилията за намаляване на вредните емисии.

 

“Цената, която плащаме, за да шофираме не отразява ефекта от карането на кола върху околната среда и човешкото здраве. Решаването на проблема със замърсяването на въздуха изисква колективни действия,” заяви ген.-секретар на ОИСР Анхел Гурия при представянето на доклада на Международния транспортен форум 2014 в германския град Лайпциг.

 

Цената на замърсяването на въздуха:

Ефектът на замърсяването от пътническия транспорт върху човешкото здраве в 34-те членове на ОИСР се изчислява на около 1.7 трлн долара - заболяванията и смъртността, свързани с рак, сърдечни болести и респираторни проблеми. За Китай щетите са около 1.4 трлн. долара и около 0.5 трлн. долара за Индия.

 

Над 3.5 млн души умират всяка година от замърсения въздух в градовете.

От 2005 до 2010 смъртността се е повишила с 4% по света, с 5% в Китай и с 12% в Индия.

 

Докладът на ОИСР подчертава факта, че няма обществена реакция за по-благоприятните акцизи върху дизела и подкрепя предприемането на мерки за намаляване на замърсяването по пътищата, включително затягане на стандартите за вредни емисии, разширяване на практиките за споделяне на велосипеди в градовете и програми за въвеждане на повече електромобили, повишение на пътните такси и др. за намаляване на задръстванията.   “Няма екологично оправдание за това, че колите на дизел се облагат с пи-нисък данък от тези с бензинов двигател. Замърсяването на въздуха унищожава здравето ни и нашата планета. Намаляването на данъчните облекчения за дизела би било стъпка напред към намаляване на щетите за обществото и борба с промените в климата" - заяви Гурия.

fallback
Още от Свят
fallback