Русия договори газови доставки за Китай

Количеството газ, което Русия ще изнася за Китай, се равнява на една пета от доставките на руски газ за Европа

21.05.2014 | 17:17 Редактор: Георги Стоянов
Русия договори газови доставки за Китай

Десет годишните преговори за доставка на руски газ за Китай бяха финализирани в Шанхай в самия край на двудневното посещение на Путин.

Цената на доставките на 38 миларда кубични метра газ на година за период от 30 години не е обявена. Газопроводът се предвижда да влезе в експлоатация през 2018.

На фона на кризата в Украйна и заплахата за диверсификация на доставките на газ за Европа, която за момента остава основен пазар за руските енергийни компании, подписването на сделката беше от ключово значение за администрацията в Кремъл.

След като при отварянето на борсата тази сутрин акциите на руския газов гигант Газпром се сринаха с 3,5%, заради опасения от пореден провал на преговорите, след публикуваниоето на новината поскъпнаха с 2%.

Количеството газ, което Русия ще изнася за Китай се равнява на около една пета от доставките на руски газ за Европа.

Русия инвестира в газопровода 55 млрд долара, Китай - 22 млрд, съобщи руският президент Владимир Путин.

Контрактът, подписан в Шанхай на 21 май 2014 е дългосрочен /30г./ и най-големият в историята на Газпром, общо 1 трлн куб.м за целия период, съобщава директорът на компанията, Алексей Милер.

Формулата на цените е свързана с петролната кошница и условието "вземаш и плащаш".

"Организацията на доставките на руския газопровод в Китай е най-големият инвестиционен проект в световен мащаб. Само на руска територия обектите за добив и транспортиране на газ ще струват 55 млрд щ.д. В Източна Русия ще бъде изградена мащабна газова инфраструктура, която ще се превърне в локомотив за развитието на икономиката на този регион. Мощен стимул ще получат цели отрасли на руската икономика: металургията, производството на тръби, машиностроенето. Днес ние отваряме първата страница от дебелия том на увлекателната история на руско-китайското сътрудничество в областта на газа, в която ще пишем още важни глави", заяви Алексей Милер.

"Източният" маршрут предвижда доставка на газ за Китай по газопровода Силата на Сибир /обща система за пренос на газ от находищата край Якутск и Иркутск до Далечния Изток на Русия и Китай./

Газопроводът ще бъде построен от руски тръби, съобщава Газпром. В строителството ще участват 11700 специалисти, а 3000 ще бъдат заети в експлоатацията му.