Журналисти и министър попаднаха под обстрел в Украйна

Президентът на САЩ свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност

20.02.2022 | 13:46 Редактор: Теодора Патронова

Журналистически екипи и придружаващияj ги министър на вътрешните работи на Украйна попаднаха под минометен обстрел при обиколка на фронтовите линии в Източна Украйна. Няма пострадали.

А британският министър-председател Борис Джонсън предупреди, че Русия планира най-голямата война в Европа от 1945 година насам. Днес президентът на САЩ свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност относно ситуацията в Украйна.

Журналисти от Си Ен Ен и други световни медии заедно с украинския министър на вътрешните работи Денис Монастирски се озоваха под обстрел по време на посещението си в Донецка област. Минохвъргачки са попаднали на няколкостотин метра от групата.

"Убеден съм, че целият свят е научил за обстрела на чуждестранни журналисти от сили, нарушаващи Минските споразумения. Аз съм цивилен и за първи път в живота си заедно с медиите попаднах под обстрел. Благодарение на вас, журналистите, хората, както в Украйна, така и в чужбина, могат да разберат какво наистина се случва в областта", подчерта Монастирски.

Според него ситуацията не е за подценяване. А войниците демонстрират максимална съгласуваност и координация.

През последните няколко дни украинските въоръжени сили съобщават за нарастване на обстрела с тежки въоръжения срещу украински позиции по фронтовата линия. Двама украински военнослужещи са били убити и четирима ранени вчера. А украинският министър на отбраната написа във Facebook, че Киев не планира да започва офанзива срещу отцепилите се региони, както твърдят лидерите на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики.

Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че случващото се в Украйна може да доведе до сериозни последици на Стария континент.

"Русия планира най-голямата война в Европа от 1945 година насам. Всички признаци са, че планът в известен смисъл вече е започнал. Има доста голяма вероятност руски войски да нахлуят в Украйна, което може да се случи не само през Донбас, но и през беларуско-украинската граница", каза той.

Последните оценки на САЩ показват, че между 169 000 и 190 000 руски войници са разположени по границата с Украйна, както в Русия, така и в съседен Беларус, но тази цифра включва и бунтовниците в Източна Украйна.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК