Русия и Китай подписаха договори, но не за газ

Коментар на Стивън Енгъл от Bloomberg TV

21.05.2014 | 10:45
Русия и Китай подписаха договори, но не за газ

Говорителят на Газпром Сергей Киприянов призова да не се прибързва със заключения заради неподписания договор за доставка на газ от Русия за Китай.

В отговор на спекулациите, че двете страни не са постигнали споразумение, след като не подписаха договора за 400 млрд долара в първия ден от двудневната визита на Путин в Китай, Киприянов съобщи, че всичко ще стане ясно като му дойде времето.

Пътуването на Путин до Шанхай предизвика спекулации, че може да подпише договора, но някои анализатори предположиха, че ще изчака да обяви сделката по време на икономическия форум в Санкт Петербург, съобщава Ройтерс.

Обсъждането на газовите договори с Китай не е свързано с влошаване на отношенията между Русия и Запада, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. "Нашите отношения се изграждат с дългосрочна перспектива и са свързани с промените в Азиатско-Тихоокеанския регион, който показва високи темпове на ръст и в перспектива ще се нуждае от повече енергоресурси", заяви Новак в интервю за телевизия Русия-24.

Коментар от Пекин на Стивън Енгъл от Bloomberg TV - във видеото.