fallback

Путин е дал началото на учения на стратегически ядрени ракетни сили

Подкрепяните от Русия лидери на сепаратистите в Източна Украйна обявиха обща военна мобилизация

19.02.2022 | 16:34 Автор: Теодора Патронова

Руският президент Владимир Путин даде началото на ученията на стратегическите ядрени ракетни сили в събота, а Вашингтон заяви, че руските войски, струпани близо до границата с Украйна, са "готови за удар", предава Ройтерс.

В момент, когато западните страни се опасяват, че започва един от най-тежките конфликти след Студената война, американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че руските сили започват "да се разгръщат и да се доближават" до границата със съседната страна.

"Надяваме се, че той ще направи крачка назад от ръба на конфликта", каза Остин на пресконференция по време на посещение в Литва и допълни, че нахлуването в Украйна не е неизбежно.

По-рано днес подкрепяните от Русия лидери на сепаратистите в Източна Украйна обявиха обща военна мобилизация ден след като наредиха на жени и деца да се евакуират в Русия заради заплахата от неизбежно нападение от украинските сили.

Кремъл съобщи, че Русия е извършила успешни изпитания на хиперзвукови и крилати ракети срещу мишени на сушата и в морето по време на ученията на руските ядрени сили.

Путин наблюдава ученията на екрани, седнал до президента на съседен Беларус Александър Лукашенко в "ситуационен център" според съобщението на Кремъл.

Остин заяви, че ядрените учения предизвикват безпокойство сред лидерите в областта на отбраната в цял свят. Той изрази притеснение от рисковете, свързани с провеждането на ученията в същия момент, когато руската армия е съсредоточена върху огромно струпване на сили около Украйна.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback