fallback

Евакуират 700 000 души от Донецк. Байдън: Путин ще е отговорен за катастрофална война

Напрежението в Украйна не стихва

19.02.2022 | 13:55 Автор: Искра Ангелова

Напрежението в Украйна не стихва. Мощен взрив разтърси тази нощ окупирания от проруските сепаратисти украински град Луганск. Експлозията е унищожила част от трасето на ключов газопровод. А американският президент Джо Байдън предупреди, че е убеден, че Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна и че нападението може да се случи в следващите дни.

Междувременно първата група от евакуираните от източните части на Украйна вече пристигна в Русия.

В ранните часове на деня силен взрив събуди жителите на Луганск. Експлозия е унищожила част от трасето на газоповода "Дружба". Той е част от мрежа, която снабдява Германия, Чехия, Словакия, Полша и Беларус. Това се случва, след като часове по-рано кола-бомба експлодира в центъра на Донецк.

В източните територии наредиха военна мобилизация на фона на ескалация на боевете. Западните държави обвиняват Русия, че се опитва да организира фалшива криза в отцепилите се източни региони на Украйна, за да си намери претекст да започне офанзива.

Американският президент Джо Байдън направи извънредно обръщение, в което заяви, че е убеден, че Путин е взел решение да нападне Украйна.

"Смятаме, че руските сили ще атакуват украинската столица Киев - град с над 2,8 милиона невинни жители. Ако Русия продължи с този план, г-н Путин ще е отговорен за катастрофална и ненужна война. Убеден съм, че той е взел решение. Но Русия все още може да избере дипломацията и не е твърде късно да се върне на масата за преговори", заяви американският държавен глава.

А първата група евакуирани от региона на Донбас пристигна в Русия след заповед за напускане на района, издадена от властите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

Според руски медии 80 автобуса със стотици души, предимно жени, деца и възрастни вече са пристигнали в Ростовска област.

"Напуснах дома си заради всичко това. Не мога да говоря", сподели една от пристигналите.

Според Донецката народна република около 700 000 души трябва да бъдат евакуирани. А от българското външно министерство заявиха, че са в постоянен контакт с дипломатическата ни мисия в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback