Интубираха спасения от ферибота българин, не откриха хора в морето

Температурите вътре в кораба достигнаха до 600 градуса по Целзий

19.02.2022 | 09:23 Редактор: Искра Ангелова
Интубираха спасения от ферибота българин, не откриха хора в морето

С първата светлина на деня започва спасителната операция, за да се локализират изчезналите пътници от горящия кораб Euroferry Olympia. Междувременно, според официална информация за двамата освободени чуждестранни пътници, се оказа, че единият не е включен в официалния списък на пътниците. Всъщност според същото съобщение се изяснява, че изчезналите са 12, а не 11, както беше обявено първоначално.

Всичките изчезнали 12 са шофьори. Преценките на спасителите на място са, че в морето няма хора, тъй като лодките на бреговата охрана са проверили района. Така усилията ще бъдат насочени към охлаждане на корабните ламарини, за да могат силите на ЕМАК да се качат тази сутрин и да продължат издирването на изчезналите. Според същата информация температурите вътре в кораба са достигнали 600 градуса по Целзий.

В същото време усилията за потушаване на пожара продължават.

В петък вечер успешно приключи тежката и опасна операция по освобождаването на двамата водачи, заклещени в гаража на кораба. Те бяха транспортирани до летище Корфу и от там настанени в Многопрофилната болница на острова. Въпреки това, един от двамата спасени - българин - транспортирани с хеликоптер, внезапно е получил тежък задух и е бил интубиран.

В същото време, разкриването на бедствието на Euroferry Olympia е видео от хеликоптер, участвал в операцията и показва, че развитото термично натоварване е било такова, че всички метални повърхности на палубата са се стопили, образувайки групи от камиони, които са били трансформирани в аморфни маси от желязо. Камионите са стопени, информира "Труд".

Усилията за гасене на горящия кораб продължиха през цялата нощ от три противопожарни влекача и противопожарни превозни средства на борда на пътнически ферибот.

До момента двеста седемдесет и осем (278) души са спасени от цялата операция, включително един човек, който не е в официалния списък на пътниците, а други 12 се водят за изчезнали, включително трима гръцки граждани. 

Според компанията-притежател на кораба, пожарът на нейния кораб Euroferry Olympia, край Корфу, е избухнал в гараж номер три. От компанията подчертават, че персоналът се е мобилизирал незабавно за гасене на пожара и след това, по предписаните процедури, капитанът е уведомил компетентните гръцки и италиански власти и е решил да напусне кораба.

Членовете на екипажа са гръцки и италиански граждани, а в гаража е имало 32 автомобила. Корабът плава под италиански флаг и е спуснат на вода през 1995 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК