fallback

Спокойствие или тайна подготовка за война: Русия инсценира събития?

Във вторник Москва обяви, че започва да изтегля част от войските си от украинската граница

17.02.2022 | 15:16 Автор: Жаклина Иванова

Американското правителство определя като фалшива информация обявеното от Москва частично изтегляне на руски войски от границата с Украйна. Смята се дори, че военното присъствие е разширено.

В последните дни Русия била изпратила още 7000 войници в близост до украинската граница, твърди високопоставен служител на Белия дом във Вашингтон.

"Русия може да инсценира събития"

Сведенията на американското правителство междувременно показват, че заявлението на Русия за частично изтегляне не отговаря на истината.

"Русия казва, че иска да бъде намерено дипломатическо решение, но нейните действия показват точно обратното", каза служителят на брифинг в Белия дом.

Москва "предлага разговори и твърди, че цели деескалация", но "тайно се мобилизира за война", допълни още правителственият представител, чието име не се назовава от съображения за сигурност.

Заявено бе още, че има информации, съгласно които Русия "всеки момент" може да инсценира събития, които да използва като претекст, за да нападне Украйна, пише DW.

Може да има и още фалшиви информации, включително неверни твърдения, че САЩ и Украйна използват биологични или химически оръжия, посочи още служителят.

Над 150 000 руски войници?

Във вторник Москва обяви, че започва да изтегля част от войските си от украинската граница. Въпреки това американският президент Джо Байдън предупреди, че е възможно руско нахлуване в съседната държава. На границата междувременно били базирани над 150 000 руски войници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback