Жером Кервиел е в затвора в Ница

19.05.2014 | 14:33
Жером Кервиел е в затвора в Ница

Осъденият трейдър Жером Кервиел бе арестуван в Южна Франция късно в неделя вечерта, 18 май 2014. Той ще лежи три години в затвора за измама.

Жером Кервиел казва, че е поискал президента на Франция Франсоа Оланд да защити хората, които критикуват съдебната система, така че те да не бъдат наказвани за това, което имат да кажат.

Кервиел твърдеше, че не иска имунитет за себе си, а за тези, които се страхуват да свидетелстват в негова полза и използва съдебния процес, за да отхвърли това, което нарича „тиранията на финансовите пазари”.

Той дори се срещна с папа Франциск във Ватикана и успя да убеди няколко свещенника да се присъедият към неговата кауза.

Един от тях е отец Патрик Гурие, който не е съгласен с присъдата на Жером и твърди, че той трябва да говори пред пресата и студентите.

След това Кервиел се колеба три дни дали да се върне във Франция. На 16 май той прекара нощта в евтин хотел във Вентимиля, въпреки че негов сипматизант му беше предложил своята каравана.

Все още на италианска територия, 37-годишният трейдър призова пред медиите, които го следваха навсякъде президентът Франсоа Оланд да даде имунитет на неназован свидетел, който според него бил готов да се яви пред съда в негова защита.

В неделя, на 19 май 2015, на френската граница Кервиел беше очакван от медии и негови привърженици, които го приветстваха за решението му да се предаде. Той им каза, че го е срам, че е бил част от тази система, обясни, че е бил въвлечен в нея от амбициите си.

През март 2014 съдът във Франция отмени обезщетенията в размер на 5 милиарда евро, които той трябваше да плати като глоба - което е знак за Кервиел и неговия адвокат, че случаят не е приключен.

 

Бившият служител на Soc Gen, Жером Кервиел никога не е отричал, че е направил залози за 50 млрд евро, но твърди, че неговите началници са знаели какво прави.