fallback

Австралийското правителство губи подкрепа заради бюджета

19.05.2014 | 10:19

Коалиционният кабинет на Тони Абът в Австралия губи подкрепата на избирателите, показват два сондажа, направени седмица след като внесе първия си бюджет.

Преднината на опозиционната лейбъристка партия се засили на 53%-47%, според изследването Newspoll, публикувано във вестник Australian.

Друго проучване, ReachTTEL, публикувано на 19 май 2014 показва, че лейбъристите водят 54%-46%, а изследването Morgan показва, че преднината на опозицията е 55%-45%.

Австралийското правителство възнамерява да повиши данъците, да съкрати социалните придобивки и работните места в обществения сектор с цел намаляване на дефицита до 46,7 млрд щ.д. в сегашната фискална година, приключваща на 30 юни.

Правителството смята да икономиса и 74 млрд щ.д. от болниците и училищата за 10г., прехвърляйки разходите към щатите и повишавайки вероятността от вдигане на 10-процентния потребителски данък в Австралия.

"Има някои много тежки решения в този бюджет, но ние не сме тук, за да бъдем популярни, ние ги правим, за да върнем страната обратно към растеж", заяви Тони Абът, цитиран от АП.

Всяко правителство, внесло бюджет на икономии, губи в сондажите, каза още Абът.

Коментар от Сидни на Пол Алън от Bloomberg TV - във видеото.

 

fallback
Още от Свят
fallback