fallback

Луганската народна република вече има своя конституция

На референдума за обявяване на независимост от Киев 96,2% от гражданите на Луганск гласуваха "за"

19.05.2014 | 09:52 Автор: Мариета Иванова

Самопровъзгласилата се Луганска народна република прие своя конституция и избра нови лидери. Държавният съвет, който временно изпълнява законодателни функции, определи Алексей Карякин за свой председател и Василий Никитин за премиер. Държавен глава става Валери Болотов.

На референдума за обявяване за независимост от Киев от 11 февруари 96,2% от гражданите в в Луганск гласуваха  „за“. И въпреки, че Киев и Западът не признават тези резултати, местните власти си избраха управляващи.

На заседанието на Държавния върховен съвет са присъствали 108 души, представители на всички градове в областта. На заседанието е било решено руският език да бъде обявен за официален в Луганска народна република.

Нейният нов министър-председател на Василий Никитин обяви, че първата му основна цел е да сформира легитимно луганско правителство.

Президентът Валери Болотов е роден в руския пристанищен град Таганрог през 1974 г. Има две дипломи за висше образование. Кариерата му започва във фабрика за месо, където става мениджър, а по-късно и директор.

Преди ден - само за 60 минути сепаратистите в Луганск окупираха и последната административна сграда в региона, която не беше под техен контрол. Десетина украински полицаи не са оказали съпротива при акцията.

 

fallback
Още от Свят
fallback