fallback

В Швейцария се провежда референдум дали минималната заплата да е 3300 евро

Допитването е по инициатива на синдикатите и на левите партии

18.05.2014 | 15:30 Автор: Мариета Иванова

В Швейцария се провежда референдум дали в страната да се въведе минимална заплата от 3 300 евро. Допитването е по инициатива на синдикатите и на левите партии. Ако заплатата от 4000 швейцарски франка бъде приета - ще стане най-високата минимална ставка в целия свят. Работодателите ще трябва да наемат служители с договори за най-малко 18 евро на час.

Поддръжниците на идеята заявяват, че въвеждането на минималната заплата е важно, за да гарантира нормалния живот на гражданите, в условията на непрекъснато повишаване на цената на живота в големите градове като Цюрих и Женева. Профсъюзите са недоволни, че в Швейцария, като една от най-богатите държави в света, няма въведено минимално заплащане, за разлика от съседните Франция и Германия.

Берлин реши въвеждането на минимална ставка от 8,5 евро на час от 2017, като част от новото коалиционно споразумение в края на миналата година между Християндемократите и Социалдемократите. Критиците обаче също имат своите аргументи – мярката ще повиши разходите за продукция, както и ще доведе до по-голяма безработица, тъй като младежите по-трудно ще си намират работа.

Заедно с гласуването за минимална заплата, швейцарците днес решават на референдум още няколко въпроса, сред които дали да бъдат закупени шведски военни самолети за швейцарските ВВС.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback