fallback

Има вероятност Луганск и Донецк да формират обща държава

Това обяви народният губернатор на Донбас Павел Губарев

18.05.2014 | 14:30 Автор: Мариета Иванова

Има голяма вероятност Луганск и Донецк да се обединят и да станат основа на бъдещата държава „Новорусия”. Това обяви народният губернатор на Донбас Павел Губарев.

Междувременно фаворитът за президентския пост в Украйна Пьотр Порошенко заяви, че страната ще се обърне към международния съд с искове срещу анексирането на Крим от Русия.

В същото време в Киев и Лвов стотици украинци изразиха подкрепа за кримските татари, в навечерието на 70-тата годишнина от експулсирането им от Сталин.

На 18 май всяка година десетки хиляди украинци се стичат в Кримската столица Симферопол, за да почетат събитията от 1944, когато Съветската тайна полиция започва депортиране на кримски татари към Централна Азия. Тази година обаче възпоменателните мероприятия са засенчени от политическите събития около Полуострова. Традиционният марш в Симферопол беше отменен, заради страхове от сблъсъци.

„Всеки ден на окупация на Крим е обида за всеки украинец. Но и за целия свят, защото в 21 век се използва сила, за да се заграби територия на друга държава. Надявам се международната общност и украинския народ да се обединят и да сложат край на това”, коментира Мустафа Джемилев, лидер на Кримските татари.

Татарите са обвинени, че по време на Втората световна война са сътрудничили на нацистите при окупацията на Крим. Според официални данни 193 хиляди души са депортирани, но кримските татари твърдят, че броят им е поне 240 хиляди.

 

fallback
Още от Свят
fallback