Четири случая на силно заразния подвариант на Омикрон са засечени в Черна гора

Страната се е присъединила към списъка от 60 държави, в които е открит ВА.2

14.02.2022 | 10:35 Редактор: Теодора Патронова
Четири случая на силно заразния подвариант на Омикрон са засечени в Черна гора

Черногорски епидемиолози са идентифицирали първите четири случая на така наречения "стелт" подвариант на варианта Омикрон на новия коронавирус, предаде агенция Хина, като се позова на днешни публикации в местни медии.

Националният институт за обществено здраве е съобщил, че Черна гора се е присъединила към списъка от 60 страни, в които е засечен силно заразният подвариант. Сред страните от региона в този списък са Хърватия, Словения и Сърбия.

Световната здравна организация твърди, че новият подвариант на Омикрон ВА.2 не е вариант, който предизвиква тревога. Това означава, че към момента няма доказателства, че новият подвариант ще влоши картината на предаване на вируса и тежестта на клиничните симптоми или че ще намали ефективността на съществуващите ваксини и противоепидемични мерки, посочиха черногорските епидемиолози в изявление, цитирано от Хина.

Броят на активните случаи в Черна гора намалява през последните две седмици от над 3000 до около 500 в държавата с население около 620 000 души. Здравните власти решиха да затворят двата Ковид центъра в столицата Подгорица, но строгите противоепидемични мерки остават в сила, пише БТА.

За облекчаване на ограниченията настояват собствениците на ресторанти и заведения, които обявиха за утре протест. Те посочват, че търпят огромни финансови загуби.

Задължителното носене на маска на закрито остава в сила, както и забраната за събирания с повече от 50 участници. На баровете и ресторантите е разрешено да работят до полунощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК