Арести в Париж заради "Конвоя на свободата", в протеста са участвали 32 хил. души

Полицията в Париж задържа над 80 участници в демонстрацията

13.02.2022 | 17:14 Редактор: Жаклина Иванова
Арести в Париж заради

Полицията в Париж задържа над 80 участници във вчерашния протест против ваксинацията срещу Ковид-19, станал известен под името "Конвой на свободата", предаде ТАСС, като се позова на властите.

"По данни от полицията към 6 ч. (7 ч. българско време) в ареста са се намирали 81 протестиращи", съобщи прокуратурата и добави, че вчера са били задържани общо 97 души. Полицията е наложила и 513 глоби за нарушаване на обществения ред.

Във вчерашните протести срещу ограничителни мерки в цяла Франция са участвали общо 32 000 души, над 7500 от които са излезли по улиците на Париж. Протестиращите призоваха за отмяна на ваксинационните пропуски, които са задължителни в страната за достъп до кафенетата и музеите, както и за пътувания на дълги разстояния.

По информация на телевизия Бе Еф Ем в момента автоколоната се е отправила към Брюксел.

В петък няколко конвоя от различни френски региони се отправиха към Париж, за да вземат участие в протеста. Проявата беше наречена "Конвой на свободата", подобно на протестите на шофьори на камиони в Канада.

Префектурата на парижката полиция издаде заповед, с която забрани подобни акции от 11 до 14 февруари и заплаши нарушителите с големи глоби и затвор, ако решат да блокират пътища във френската столица. В петък вечерта полицията съобщи, че Административният съд в Париж е отхвърлил жалба, подадена срещу решението на префектурата, и е потвърдил забраната за провеждане на протести през уикенда, припомни БТА.

Във Франция на 24 януари беше въведен ваксинационен пропуск, който е задължителен за посещение на редица обществени места. Документът се издава след приключване на пълния курс на ваксинация (инжектиране с две дози от разрешени за употреба в ЕС ваксини и трета подсилваща доза). Към 10 февруари 53 милиона души в страната са ваксинирани с две дози, а над 37 милиона французи са получили и бустерна доза.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК