fallback

Нулев резултат от преговорите, Байдън призова: Американците веднага да напуснат Украйна

Украйна обвини Русия, че блокира достъпа ѝ до моретата

11.02.2022 | 13:51 Автор: Жаклина Иванова

Президентът на САЩ Джо Байдън призова американците да напуснат Украйна веднага. В интервю за NBC той беше категоричен, че Вашингтон няма да изпраща военни, за да спасява американците, които бягат в случай на руска инвазия. 

"Американските граждани трябва да напуснат Украйна сега. Не е като да си имаме работа с терористична организация. Имаме си работа с една от най-големите армии в света. Ситуацията е много различна и нещата могат бързо да излязат от контрол", заяви американският президент.

На въпрос дали има сценарий, който би могъл да го накара да изпрати войски за спасяване на бягащи американци, Байдън отговори: "Това е световна война, когато американците и Русия започват да стрелят едни по други. Ние се намираме в много различен свят от този, в който някога сме били".

Световните лидери продължават с упорита дипломация за успокояване на напрежението около Украйна. Москва и Киев обявиха, че не са успели да постигнат пробив след девет часа разговори с френски и германски официални лица, насочени към прекратяване на напрежението. Според украинския представител, докато има разногласия, има воля за продължаване и на преговорите.

Украйна обвини Русия, че блокира достъпа ѝ до моретата, докато Москва се подготвя за военноморски учения. Украинският външен министър заяви, че Азовско море е напълно блокирано, а Черно море е почти напълно отцепено от руските сили.

Военноморските учения на Русия ще се проведат следващата седмица в Черно и Азовско море.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback