Португалия излиза днес от спасителната си програма

Експертите обаче са на мнение, че страната е далеч от устойчивото възстановяване

17.05.2014 | 13:30 Редактор: Мариета Иванова
Португалия излиза днес от спасителната си програма

Португалия излиза днес от спасителната си програма. Експертите са на мнение, че страната е далеч от устойчивото възстановяване.
Дребният бизнес все още изпитва тежки трудности. Освен това страната стана изключително зависима от външното търсене, тъй като се фокусира върху мерки като насърчаването на износа и съкращаването на разходите за труд.

През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на Португалия изненадващо се сви с 0,7%. Понижението е показателно за рисковете пред възстановаването.

Централната банка на Португалия препоръча да се продължи с реформите, за да се гарантира устойчив растеж и да се насърчи кредитирането. Правителството обаче вече тревожно гледа към изборите през 2015 г., което означава, че така необходимите реформи може и да не се материализират, пише  Reuters.

Икономисти отбелязват, че реформите, които трябваше да се осъществят през трите години на изпълнение на спасителната програма, се забавиха.

“Политически ориентираните икономики са много трудни за реформиране. Единственият начин е постепенната промяна”, коментира Антонио Барозу, старши вицепрезидент на консултантската компания Teneo Intelligence.

Правителството облекчи бизнеса при наемането и освобождаването на персонал. Това доведе до спад на разходите за правене на бизнес и спомогна за понижаването на безработицата от максимума от 17,5%, който достигна през 2013 г.

Много наблюдатели обаче казват, че заради икономиите през последните години, фокусирани върху намаляването на разходите в публичния сектор и увеличаване на данъците, не са извършени по-важни и мащабни реформи, като намаляването на държавния апарат например.