fallback

Началникът на лондонската полиция се оттегля от поста си след серия от скандали

Кметът на столицата няма доверие в ръководството на Кресида Дик

10.02.2022 | 22:51 Автор: Теодора Патронова

Началникът на лондонската полиция Кресида Дик ще се оттегли от поста си. Тя заяви, че "няма друг избор" след като кметът на столицата Садик Хан е дал ясно да се разбере, че няма доверие в нейното ръководство. 

4-годишната кариера на Кресида Дик като шеф на лондонската полиция беше белязана с доста спорни моменти. Оставката на Дик идва след серия скандали, включително убийството на Сара Еверард от служителя на полицията Уейн Казънс и размяната на расистки, женомразки и хомофобски послания между членове на полицейски участък в "Чаринг крос". 

Миналата седмица контролният орган на полицията излезе с доклад, в който са отразени много такива случаи. В изявление на кмета на Лондон Садик Хан се казва, че той не е доволен от отговора на Кресида Дик на доклада и че в резултат на това тя ще се оттегли. 

Хан благодари на началника на лондонската полиция, която е първата жена, заела толкова висок пост в полицейските сили. Кресида Дик има 40-годишна кариера. Кметът допълни, че ще работи в близко сътрудничество с министъра на вътрешните работи при назначаването на нов шеф, така че да бъде възстановено доверието в полицията в Лондон, съобщи БНР.

Кресида Дик се е съгласила с кмета да продължи да изпълнява задълженията си още известно време, за да се гарантира плавен преход към предаването на поста.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback