НАТО започна учение в Естония

Ген.-секретар Расмусен посети Румъния

16.05.2014 | 17:55
НАТО започна учение в Естония

Расмусен заяви, че Румъния не е сама в кризата, която се развива до границите й. По време на посещението си в Букурещ в петък, 16 май 2014, той настоя, че Алиансът ще направи каквото е необходимо, за да защити всичките си членове: „Вие сте част от НАТО и всеки съюзник има пълната подкрепа на НАТО“.

Генералният секретар заяви, че агресията на Русия срещу Украйна подкопава принципите на мира и просперитета, изградени в Европа, включително свободното право на страните са определят бъдещето си и отхвърлянето на т.нар. сфери на влияние.

Повече от всякога „е ясно, че отбранителните въпроси и силната връзка между Европа и Северна Америка остава солидната основа на сигурността ни“, заяви Расмусен.

Той настоя, че основната цел на НАТО е да защитава и пази всичките си съюзници и че Алиансът е засилил присъствието си по въздух, море и суша, включително в Румъния. „Ще правим каквото трябва колкото е нужно“, добави Расмусен.

На 15 май във Варна пристигна френският разузнавателен кораб Dupuy de Lome, който бе в Черно море 10-30 април 2014.

НАТО започна учения Щурмово копие-1 в Естония на 16 май 2014, на което ще тества уменията на Алианса да действа единно в поддържане готовността и бойната ефективност на пакта.

Ученията Щурмово копие-1 /Steadfast Javelin-1/ отразява ангажимента за колективна отбрана в региона на Балтика, заяви ген. Ханс-Лотар Домрьозе, командир на Съвместното командване на силите-Брунсум, цитиран от официалната страница на Алианда.

Около 6000 войници от Белгия, Дания, Естония, Франция, Латвия, Литва, Полша, Великобритания и САЩ участват в ученията, продължаващи до 23 май 2014.

Маневрите са базирани на сценарий, включващ участието на съюзниците в спиране на нападение срещу Естония.

Участниците са в страната от 5 май 2014, когато участваха в ученията Kevadtorm14.

На 16 април Северноатлантическият съвет договори допълнителни военни мерки за засилване на колективната отбрана на НАТО в разгара на украинската криза. Мерките включват учения, осъвремени планове за отбрана и съответни разгръщания.

На 15 и 16 май ген.-секретар Андерс фог Расмусен проведе срещи с президента на Румъния, Траян Бъсеску и министрите на външните работи и отбраната, както и с министър-председателя Виктор Понта.

/Снимки: НАТО/

Как премина визитата на Расмусен в Румъния-във видеото.